2014. május 16., péntek

Shizuoka gyöngyszemei

Ami Európának a nürnbergi Toy Fair, az Japánnak a Shizuoka Hobby Show. Az elmúlt években már fokozott figyelemmel követtem az utóbbi eseményt is, mivel rengeteg "must have" jelent meg itt,  emellett ide köt az egyik személyes gyűjtői vonalam, a csak a vásáron árult, nagyon limitált kiadású kisautók sora, melyekről nemsokára postolok is.

Az aktuális Shizuoka Hobby Show még zajlik, tehát az alábbi recenzió nem mutatja a teljes képet, és szigorúan szubjektív. Az infókat és képeket elsősorban a modellfotózás -és gyűjtés egyik japán királyától Takanori Tetsuda santól, illetve a japán modellgyűjtők egyik Mekkájának számító Boost Gear boltból kölcsönöztem, amelynek pénztárca -és elmegyilkos kínálatába magam is könyékig beletúrok újra és újra.

- A show egyik legfájóbb igazolt hiányzója a HPI volt; a Precision Diecast tavaly év végén jelentette be, hogy a rohamosan növekvő költségek mellett szűkülő piac miatt feladja a modellautók gyártását és visszatér a cég eredeti profiljához, az RC autók készítéséhez. A kiemelkedő minőségéről híres cég műgyanta öntőformáinak egy részét az újonnan alapított japán Ignition Model vette át, amely a hazai autós legendákkal - Nissan Skyline / Fairlady / Toyota Celica / Mazda RX-7 és még sokan mások - tarolt tőlünk keletre. Az első szériáik hamar vöröslő Sold Out jelzést kaptak, nem éppen baráti áruk ellenére is.


HPI örökség: 1/43 Nissan Skyline R34 GT-R V-SPEC N1 Testcar (Forrás)

Így Shizuokára már a következő csapással érkeztek: az 1/18-as Brilliant White Nissan GT-R NISMO képe már két napja győzköd intenzíven arról, hogy megéri a júniusi megjelenés után közel 30 ezer yenért behozatni (19.800 yen a drága ára + közvetítői jutalék + postaköltségek), ami a családi kassza elleni merénylet mellett még legalább két hét félelem és rettegést hozna, míg a meglehetősen sérülékeny műgyantába öntött Godzilla a Magy. Kir. Posta óvó kezein át megérkezik hozzám...

Ignition Model 1/18 Nissan GT-R NISMO - szépséges szörnyeteg (Forrás)


Persze mindig van a nagynál is nagyobb, így Godzilla mellett nagy elődje, a szintén Gigagyíkként (copyright by Grafitember) emlegetett Skyline R32 GT-R 1/12-es szobra is helyet kapott a standjukon, de bevallom ő már nem nagyon érdekelt a Hófehérke bőrébe bújtatott őshüllő mellett. 


Nagy verdák: 1/12 Nissan Skyline R32 (Forrás)(Forrás)

Szintén az Ignition hozta az idei show egyik limitált modelljét, az elsősorban a vásáron - persze mellette a saját online shopjukban is - csekély 12.500 yenért árusított (első hallásra ijesztő, de egyébként a saját szintjükhöz képest korrekt áru), 100 darabos sötét-metálkék 1/43-as Nissan Fairlady ZG-t. Rezeg a léc nagyon...


Ignition Model Nissan Fairlady ZG 2014 Shizuoka Hobby Show Ver. 100 pcs (Forrás)


- Másik nagy favoritom, az Ebbro is meglepett saját 1/18-as műgyanta sorának megjelentetésével. Igaz ezek nem új modellként voltak kiállítva, tehát Japánban már bizonyára elérhetőek egy ideje. A Super GT500-as osztályban indított GT-R versenyautóknál csak az egyik kedvenc Gran Turismo 5 versenyszekerem, a Honda Weider HSV 1/18-as változata vágott földhöz jobban.
Ebbro Resin 1/18 Calsonic Nissan GT-R GT500 (Forrás)

Ebbro Resin 1/18 Honda Weider HS-V (Forrás)

Természetesen az Ebbro sem hagyhatta ki a GT-R NISMO-t, amelynek 1/43-as verziója már régóta be van állítva a célkeresztem közepébe a japán kereskedő oldalakon. Sajnos hiába, a megjelenését követő héten eltűnt a kereskedésekből a modell... Ugyanez érvényes a lenyűgöző kékségű GT6 verzióra, amely a játék egyik hivatalos modellautója - annak megfelelő emberfeletti árral, és valószínűleg ez lesz a Shizuokában bemutatott GT500-as GT-R-ekkel is ... Azt hiszem, Godzilla minden példányának összegyűjtése önmagában embert próbáló feladat lenne.

Ebbro 1/43 Nissan GT-R NISMO GT500 (Forrás)
Ritka szörnyeteg: Ebbro 1/43 Nissan GT-R GT6 (Forrás)

Azonban itt még őket is felülmúlta a talán legnagyobb cukiság -és vagányságfaktorral egyszerre rendelkező kisautó, a Honda City 1/43-as kiadása, ami szintén nem eget rengető újdonság. Számomra viszont széles vigyorban töltött perceket jelentett a három kis apróság, plusz egy újabb + jelet a kötelező darabok rubrikájába.


Bájos apróságok: Ebbro 1/43 Honda City (Forrás)
Érdekes együttműködés létezik a Tamiya és az Ebbro közt 1/24-es makettek készítésére; korábban a Citroen 2CV furgon, most pedig a Renault R4 került sorra.

Ebbro Renault 4L (Forrás)
Bár személyesen kevéssé mozgat, mégis említést érdemel az Ebbro 1/20-as F-1-es autóinak sora, amelynek lélegzetelállító részletessége és precizitása árulkodik a gyártó minőség iránti elkötelezettségéről és autók iránti szenvedélyéről.

Ebbro 1/20 Lotus Type 49B (Forrás)

- A Kyosho nem csak saját modelljeit hozta el, de a Pocher, a Top Marques, a Welly és a Premium Classixxs képvisletében is állított ki autókat. Saját szerzeményeik közül az 1/64-es Subaru-sor viszi a prímet, amelyben végre megjelenik a modellautók közül általam régóta hiányolt SVX is. No és a többiek, az Imprezák különféle verziói és a korábban már kihozott BRZ STI verziója. Nyami!





Kyosho 1/64 Subaru sor (Forrás)
Míg a kisautók elérhetőek lesznek, addig lapozgatni lehet a cég 50 éves történetét bemutató könyvet ITT. Érdemes!

- A Tomica Limited Vintage / Neo szériája lassan meghódítja a világot, ahogyan egyre több ember jön rá, hogy az 1/64 nem csak az 500 Ft-os Hot Wheelsekről szól. Egyik legújabb dobásuk a tavaly bemutatott Nissan IDx koncepciók megformálása az LV-N sorban. Ez már csak azért is különleges, mert jelen idejű autókat ezidáig nem készítettek a csúcskategóriás parányaik sorában; azokat meghagyták az egy szinttel lejjebb helyet kapó Limited soroknak. Az első kiadott verzió, a május végén piacra kerülő IDx Freeflow már előrendelve várakozik, hogy eljusson hozzám, amit júniusban követ a szívdöglesztő NISMO kivitel is :)
Hozzájuk hasonlóan várakozás övezi a szintén a TLV-N sorban bemutatandó BMW318i / 325i-ket is, melyek június-júliusban kerülnek a polcokra.


Tomica LV-N Nissan IDx Freeflow és NISMO (Forrás)(Forrás)
Júliiusban jön a Tomica LV-N BMW 325i is (Forrás)

A másik Tomica őrület a nyolcvanas évek japánban népszerű Seibu Keisatsu rendőrsorozatának járműveit megformáló 1/43-as szériája. A sirályszárny ajtós Nissan 280 Z és a fényhidas Skyline DR 30 RS annyi vásárlót vonzanak odaát, hogy az Aoshimától az Autoartig szinte mindenki elkészítette már saját verzióját. Most a Tomica szettje is lassan teljessé válik.





Tomica LV-N Seibu Keisatsu széria (Forrás)(Forrás)
Utolsóként itt is egy cukiság - vajon ki nem szereti a nyolcvanas évek parányi gömbölyded japó mikrobuszait? A Tomica biztosan igen!

Pöttöm Tomica furgonok (Forrás)
- Az Aoshima egy családi kézben működő cég, amely a húszas években még repülőgép fejlesztéssel foglalkozott, majd a repülőgépek makettjeinek elkészítésével szerzett tapasztalatot felhasználva vágtak neki az építőkészletek gyártásának. Kedvenc makettgyártóm újdonságai már egy ideje elérhetőek a Karuwaza áruházban, de a Boost Gear képein végre saját szemmel is látható a végeredmény. A Speedhuntersen híressé lett japán Liberty Walk /  LB Works tuningműhely neo-klasszikus Hakosuka / Kenmery és Laurel Works bosozokujai az utóbbi idők legcsábítóbb 1/24-es témái.


Kicsiben és nagyban: Aoshima 1/24 LB Works makettek (Forrás)
A DISM néven kínált 1/43-as modelljei most nem ütöttek nagyot, noha érdemes rájuk odafigyelni, még innen a Minichampsbe fulladt Európából is.

- Szintén itt hallottam először a feltörekvő macaui Beemax cég 1/24-es Chevrolet Cruze kitjéről, ami szintén felkerült a "majd megnézzük" listára a francia SimilR és a belga Belkits mellé.


Feltörekvő cég: Beemax 1/24 Chevrolet Cruze kit (Forrás)


Nagyjából ennyi lett volna a számomra érdekes shinozukai újdonságok összefoglalója, de részletes és bővülő galériával szolgál a Boost Gear ITT és ITT is.

UPDATE!
A Minicarshop fényképei az újdonságokról ITT